duminică, 17 februarie 2008

cititorilor...

Suntem agresati din ce in ce mai des de intrebarea : se mai citeste in ziua de azi? intrebare pusa cu o tonalitate de disperare, cu o deosebita ingrijorare si o exagerata gravitate. Ei bine, oameni buni, dupa multe evitari ale intrebarii si nu ale raspunsului dupa cum v-ati fi asteptat am hotarat sa imi dau si eu cu parerea si as spune :DA, se mai citeste. De la reviste (fie ele mai mult cu poze, fie ele de cultura), la manuale,de la romane, la bloguri(unele cu continut de apreciat), de la texte stiintifice, la versurile pieselor, de la poezie, la proza si asa mai departe... asta ca o privire generala. Mai mult,se citeste in ciuda curentelor "manelistice" care accentueaza valoarea banilor in defavoarea culturii, in ciuda tehnologizarii si computer-izarii, in ciuda oricaror aspecte ce incearca sa impiedice legatura omului cu cartea. Eu as ridica o alta intrebare: CE SE CITESTE? Si astept si raspunsuri...


Si pentru a-mi justifica indrazneala de a raspunde acestei intrebari si a-mi sustine raspunsul, in continuare, pentru cei mai rabdatori dintre cei ce CITESC aceasta postare, 1.relatia mea cu cartile ( din perspectiva de cititor) si 2.cateva opinii referitoare la locul poeziei in societatea noastra:



1.

Cartile nu ma iubesc, nu ma urasc, nu ma cauta, nu ma gasesc, dar
existenta lor e conditionata de iubirea mea fata de ele. Ele traiesc prin prisma mea, prin mintea mea care le intelege si le lasa sa-si dezvaluie tainele, dispusa sa asculte si sa pastreze secretele lor. Traiesc prin mainile mele care le incalzesc si prin degetele care intorc pagina dupa pagina. Cartile poate nu ma iubesc, pentru ca le violez intimitatea sau le inteleg gresit intentiile… dar pastreaza ascunse sentimentele fata de mine. Si totusi, cartile ma iubesc, probabil pentru ca se simt nevoite sa o faca. Ele nu stiu ca daca m-ar ura , le-as citi in continuare… le-as citi pentru ca le iubesc si vreau sa le vad fericite si stiu ca pe ele nu le asteapta nici Raiul nici Iadul dupa moarte, asa ca trebuie sa traiasca pentru a ajunge la fericire.
Si el mai probabil, cartile care ma iubesc cel mai sincer sunt cartile “nou-nascute”, caci am bunavointa de a asculta si povestea lor si de a le ajuta sa creasca. Ma iubesc pentru ca le dau o sansa, indiferent de calitatea lor, masurata in functie de standarde.
Stiu ca, fara indoiala, cartile ma iubesc… poate chiar si din simplul motiv ca le dau liberatetea sa nu o faca.




2.

Traim intr-o lume care considera comunicarea salvatoare, dar care nu stie sa comunice, o lume care foloseste atatea cuvinte si prea putine sensuri. In aceasta lume e normal sa ne intrebam daca isi mai are loc poezia, caci ea nu e decat un antonim al acestei “pseudocomunicari”. Poezia este cea care aduna in cateva randuri semnificatii adanci, cea care transmite prin cateva versuri suite intregi de sentimente si ganduri. Mai poate fi poezia atrgatoare pentru tineri, in acest context
Tinerii intra in contact cu poezia tocmai din nevoia de liniste, de refugiu din mijlocul zgomotului si agitatiei. Astfel, ei devin fie cititori de poezie, fie incep ei insisi sa scrie. Evolutie, de’a lungul timpului, a existat nu numai in stiinta sau tehnologie, ci si in arta sau literatura, astfel ca, aparitia unor noi mentalitati a dat nastere si unor noi curente literare. Exista, asadar, o anumita diversitate in ceea ce priveste tematica, modul de abordare al temelor in functie de stilul scriitorilor sau chiar in ceea ce priveste structura poeziilor, diversitate care ofera tinerilor posibilitatea de a alege pentru lectura ceea ce li se potriveste. Tinerii ajung, astfel, sa se recunoasca in poezii, sa-si identifice trairile sau parerile cu ale eului poetic. Mai mult decat atat, lectura le dezvolta capacitatea de intelegere, caci sunt provocati sa dezlege sensuri, sa decodifice simboluri, sa dea noi semnificatii.
De asemenea, unii tineri aleg sa scrie ei insisi poezii, pentru ei acesta fiind un mod mai usor de a se exterioriza, de a transmite sentimente, iar activitatea lor este sustinuta si dirijata. Exista cenacluri literare la care tinerii participa, isi prezinta creatiile si au parte de sfaturi , indrumari. Multe dintre poeziile lor apar in diferite publicatii sau sunt adunate in volume si, astfel, ei capata incredere.
Mai mult decat atat, cu totii stim ca viata oricarei scrieri este conditionata de existenta unor cititori si atata timp cat tinerii continua sa scrie, este evidenta prezenta unui public ce nu demonstreaza altceva decat ca se citeste poezie.
Asadar, poezia este atragatoare pentru tineri, in continuare, chiar si intr-o lume care face “mult zgomot pentru nimic”, care vrea, dar nu stie sa comunice, o societate care vrea sa introduca tehnologia si in suflet Atata vreme cat sentimentele nu vor deveni si ele automatizate, poezia nu va inceta sa fie scrisa si citita.

2 comentarii:

Zbor de fluture spunea...

frumoasa expunerea ta, mi-a facut placere sa iti citesc cuvintele si de aceea imi iau libertatea (ce exprima nostima! sa iei ceva ce deja ai...hmm...tema de gandire)sa raspund la intrebarea ce o pui...

eu una sunt o pasionata de citit, incep carti fara sa le numar, din pacate nu mereu le termin pe toate (iluzia aceasta necesara denumita timp nu-mi permite...de fapt, nu o creez eu in asa fel incat sa imi permita), dar iubesc cuvintele, paginile, cartile, pana si parfumul lor...si cred ca prin asta am zis totul...sau poate nu...vorba cuiva "ce trist sa stiu ca mor si imi raman atat de multe carti de citit" (sau ceva de genu, nu stiu exact citatul).

ah...dar mai citesc si bloguri...asa imi explic si eu utilitatea internetului...are el mai multe, dar...asta e utilitatea lui pentru mine...

si da, si eu cred ca se mai citeste...si sper ca...cine stie? poate candva se vor trezi mai multi...

Stejara spunea...

ar fi absurd sa putem da un raspuns clar intrebarii asteia.nu "aburd"...ar fi bine.Ideea`i ca nu se citeste mai mult,mai putin sau mai cu placere decat se citea "pe vremuri".Au fost,sunt si vor fi oameni total dezinteresati de tot ceea ce inseamna cognitie,arta adevarata,dezvoltare intelectuala si spirituala.Aia trebuie ignorati,si lasati in plata Domnului,chiar ii nefolositor sa incerci a`i convinge (proprie experienta-pe care is sigura ca o detii si tu ).Da` din fericire exista oameni cu un gram mai luminati care mai deschid cate o carte din cand in cand.
Generalizari nu se pot face.

(in cazul in care am fost incoerenta sau ilogica,scuza`ma da`i 2 noaptea)