luni, 22 iunie 2009

Promovez lectura! (V)

In articolul de azi o sa ma opresc, in prima parte, asupra fenomenului Paulo Coelho. In a doua parte am o surpriza:P
Paulo Coelho a devenit un fenomen pentru romani; recunosc ca nu am fost interesata sa ma documentez cu privire la alte popoare si natii, dar avand in vedere numarul de exemplare vandute as zice ca fenomenul depaseste granitele tarii noastre. De ce un fenomen? Pentru ca de cativa ani toata lumea citeste Paulo Coelho pe nerasuflate, iar editurile si lbrariile ne livreaza in continuare noi aparitii sau vechi aparitii reeditate. M-am aflat si eu in randul cititorilor inflacarati, asa ca vorbesc in cunostinta de cauza. Am inceput cu "Alchimistul" in clasa a VI-a si am ramas surprinsa, probabil la fel ca restul cititorilor, de actiunea pe alocuri uimitoare, de substratul de idei si, de ce nu?, de lectura rapida. A urmat o pauza, pentru ca peste vreun an jumate sa imi cada in mana "La raul Piedra am sezul si am plans". Atunci a inceput perioada "coelhana" pentru mine si a durat cam un an... timp in care am mai citit cam 4 carti. Si am descoperit ca este mai mult decat o lectura rapida, o lectura facila, ca substratul de idei cu tenta filosofica este acelasi pentru tooooate cartile si cuprinde acele idei "la moda". In fapt, tot universul literar creat este unul cat se poate de comercial si comploteaza in favoarea lui Coelho, ca sa il parafrazez tocmai pe el. Cam pe vremea cand am citit eu prima lui carte se contura si acest fenomen care continua si astazi. Toata lumea citeste Coelho fie pentru ca s-au lasat prada curiozitatii, fie pentru ca e "in trend", ori din cine stie ce alte motive. Este bine ca se citeste, dar poate ar fi bine sa ne dirijeze cineva lectura spre carti mai serioase si autori mai seriosi. Nu l-as incadra pe Coelho in categoria "leteratura de duzina", ii apreciez imaginatia cu privire la alegerea subiectelor (si ele comerciale) si la modul de desfasurare al actiunii, dar v-as recomanda totusi altceva. Daca sunteti curiosi, cred ca v-ati putea limita la o carte... veti intelege, in mare, cam ce fel de carti scrie, care sunt ideile dezvoltate in ele .Nu va lasati cuprinsi de euforie, s-ar putea ca mai tarziu sa fiti dezamagiti.

Si pentru ca am promis de ceva vreme o lista de lecturi, in sfarsit vreau sa-mi duc promisiunea la bun sfarsit. Nu o sa fac o lista cu toate cartile pe care le-am citit, ci o sa va recomand cartile care mie mi-au ramas in suflet si-n minte. Trebuie sa precizez ca vor fi putine din cele clasice despre care am cam auzit cu totii pentru ca o astfel de recomandare v-ar plictisi. Si pentru ca nu pot sa le pun pe toate in aceeasi oala o sa le impart in cateva categorii.

O sa incep cu inceputul: copiii. Lor le recomand pe langa Povestile Fratilor Grimm si ale lui H. C. Anderson, clasicele Calatorii ale lui Gulliver si Colt Alb, ori Heidi-fetita muntilor :



Seria Mary Poppins - P.L. Travers , incluzand aici: Mary Poppins, Mary Poppins se intoarce, Mary Poppins deschide usa, Mary Poppins in parc, Mary Poppins de la A la Z, Mary Poppins in bucatarie, Mary Poppins pe aleea ciresilor, Mary Poppins si casa de alaturi

Ciresarii - Constantin Chirita, cinci volume care merita osteneala

Anne de la Green Gables - L.M. Montgomery

Aventurile lui Habarnam - Nikolai Nosov

Peter Pan si Peter Pan in Gradina Kengsington - J.M. Barrie

Ursuletul Winnie-Puh - A.A. Milne



Beletrstica:



Lumea Sofiei - Jostein Gaarder

Fata cu portocale - Jostein Gaarder

Inca o zi - Mitch Albom

Cei cinci oameni pe care-i intalnesti in rai - Mitch Albom

Procesul - Franz Kafka

America - Franz Kafka

Conditia umana - Andre Malraux

Tabloul flamand - Arturo Perez Reverte

De veghe in lanul de secara - Jerome David Salinger

Dulgheri inaltati grinda acoperisului.Saymour - o prezentare - Jerome David Salinger


Enciclopedia zmeilor - Mircea Cartarescu

In fiecare zi Dumnezeu se roaga la mine - Chris Simion

Viata pe un peron - Octavian Paler

Remember - Mateiu Caragiale

Maitreyi - Mircea Eliade

Micul Print - Antoine de Saint-Exupery


Istorie:

O istorie sincera a poporului roman - Florin Constantiniu
Istoria Europei - Jean Carpentier si Francois Lebrun
Istoria Europei - Pierre Milza si Serge Berstein


Religie:

Cum am devenit ortodox - Peter E. Gillquist

Sfantul Inchisorilor

Viata Sfantului Serafim de Sarov - Arhimandrit Lazarus Moore


Atat deocamdata.

Spor la citit!

24 de comentarii:

casu spunea...

multumesc:D

casu spunea...

vreau enciclopedia zmeilor:D asta prima data;)

Paula spunea...

ti-o imprumut; o sa te distrezi:P

casu spunea...

am citit 9 din ele:D plus fratii grimm si inca vreo doua din alea pentru copii:D

imiplaceploaia spunea...

pe unele dintre ele le-am citit, pe altele le am si sunt si pe lista mea, abia astept sa vad continuarea listei tale:>

Unknown spunea...

nu stiu ce sa spun. Dar: CITITI OAMENI BUNI!

imiplaceploaia spunea...

Cand am inceput sa citesc postarea, am ramas putin surprinsa, mi-ai dat senzatia ca iti place Coelho, dar m-am linistit in final.

imiplaceploaia spunea...

Nu am nicio problema cu ceea ce scrie, doar ca nu mi se parea ceva specific tie. Am citit de el doar "Alchimistul", dar a lasat parca un loc gol. Ori nu am reusit sa deslusesc simbolurile ori proza aceasta, mai "linistita"( ma refer la felul de a scrie) nu e pentru mine.

casu spunea...

am citit doar alchimistul...si probabil e de ajuns:P

paul spunea...

mie-mi place coelho...

costa spunea...

cartea de la chris simion suna foarte interesant:-? despre ce e?

casu spunea...

trebuie sa-ti dau si castelul de kafka;)

casu spunea...

din care o trebuit sa le citesti pentru scoala nu ti-o placut niciuna? inafara de "de veghe in lanul de secara"

Ale spunea...

Am citit si eu Coelho acum un an..sau doi, daca nu ma insel chiar la recomandarea ta.Sincera sa fiu cartea nu m-a captat atat cat m-as fi asteptat si de aceea poate nu am mai incercat nimic de acest autor de atunci. Totusi nu exclud posibilitatea de a mai incerca pe viitor, insa altele imi sunt prioritatile momentan.:D

Stefania spunea...

Cred ca e foarte utila lista pe care ai dat-o aici, atat pentru cei mai mici cat si pentru cei mai mari.Multumim!

Marina spunea...

Sugestia ta cu privire la carti( cele pentru copii de aceasta data) ma ajuta foarte mult, pentru ca eram in dilema ce carte sa-i cumpar unei verisoare dragi mie.Sper sa gasesc cartile recomandate aici:D

Leo spunea...

E tarziu daca ma apuc acum de cartile alea pentru copii? :))

Ghita spunea...

Oameni buni..aveti grija ca atata carte..te inebuneste.Si numele blogului imi da deja de gandit..

Paula spunea...

dar deseori nebunia e mai curata decat "normalitatea" cotidiana:)

Caro spunea...

pai..pot sa spun ceva?
sigur ca pot...o sa spun ca am citit si eu cateva carti care m-au marcat(cel putin)..si prima(si pentru ca a fost prima si cea mai importanta) a fost Craisasa Zapezii de H.C. Andersen si dupa ce am citit-o prima data mi'am dat seama ca vreau sa fiu ca ea..si apoi dupa ce am mai citit'o de vreo 10 ori ca sa imi dau seama daca chiar vreau sa fiu ca ea sau nu..si acum(cand sunt mai mare..) si am recitit-o mi-am dat seama ca daca as fi ca ea mi-ar fi mai bine in lumea asta :)

Caro spunea...

si..am citit si Alchimistul si inca cateva carti de Coelho..si nu mi se pare genul meu :), dar asta nu inseamna ca altora nu le poate placea doar pentru ca eu nu am fost incantata de carte..

Anonim spunea...

Coelho e discutabil:D

Iulia spunea...

Cartile de Jostein Gaarder chiar merita citite :)

casu spunea...

FELICITARI!!! >:D<>:D<>:D<