miercuri, 27 aprilie 2011

La rascruce de vanturi sau bestseller?

Poate parea bizara intrebarea, cartea asta e un bestseller al tuturor timpurilor; dar eu ma refer in continuare la acel tip de bestseller care se lauda ca-ti da secretul vietii si in esenta nu-ti aduce nimic nou si, pe de alta parte, ma refer nu la carte (n-am citit-o si nu sunt sigura ca vreau) ci la piesa de teatru in regia Adei Lupu, care mi-e inca proaspata dupa o saptamana si, de cand am vazut-o la Teatrul National Cluj. Superb! Sublim! Cu toata drama si patetismul, desfasurarea asta de actiuni si sentimente, contradictorii si in fierbere, ofera raspunsuri pentru cei ce cred sau nu in iubire, in relatii, in sexul opus, pentru cei rataciti, indisponibili, nehotarati, orgoliosi, daramati, introverti sau cum or mai fi ei si cum ne-arata toate brosurelele, carticelele, blogurelele si revistele cu titluri dansante ori cosmopolite ca nu-i bine deloc si ca ne spun ele ce si cum. Subtil si emotionant, poate exagerat pe alocuri (pentru unii cel putin), piesa - cu interpretarea aceasta grozava, zic eu- da solutii mai adecvate, adaptate fiecaruia pentru ca fiecare o interiorizeaza si o traduce pentru sine in functie de propriile cautari si intrebari.
Asadar, prefer o seara eleganta la teatru, cu trairi intense si cu capacitatea de a vari printre randuri adevarate secrete ale vietii, unei lecturi facile si pline doar de emfaza autorului care are impresia ca e vreun alchimist sau ceva.

3 comentarii:

traduceri legalizate spunea...

Buna ziua. Sunt interesat de un schimb de linkuri cu blogul dvs. Va ofer la schimb un link de pe un un blog page rank 3.
Astept raspunsul dvs.
Multumesc
ovidiuf2001@yahoo.com

Anonim spunea...

E bine ca intotdeauna cand faci referinta la un spectacol sau la orice eveniment cultural, sa scrii in finalul sau la inceputul "articolului" unde se joaca (unde se tine) spectacolul si intotdeauna trebuiesc mentionate numele daca nu a actorilor cel putin a regizorului.
Cele bune. C.
P.S. Sper ca cele scrise mai sus, autorul blogului sa le posteze...

Paula spunea...

O sa tin cont! spectacolul se joaca la Teatrul National Cluj,scenariul şi regia: Ada Lupu
decorul: Cristian Rusu
costumele: Cristian Rusu, Smaranda Almăşan
muzica originală: Tibor Cári
lighting design: Lucian Moga
asistent decor: Arhidiade Mureşan
Catherine Earnshaw- Ramona Dumitrean
Heathcliff- Cristian Grosu
Edgar Linton -Ionuţ Caras
Hindley Earnshaw- Cătălin Herlo
Nelly Dean- Irina Wintze
Isabella Linton- Angelica Nicoară
Hareton Earnshaw- Cristian Rigman
Catherine Linton- Romina Merei
Linton Heathcliff- Silvius Iorga
Lockwood- Adrian Cucu
Frances- Patricia Boaru
Joseph- Petre Băcioiu