duminică, 31 mai 2009

Promovez lectura! (II)

Am revenit cu a doua parte teoretica, dar m-am gandit ca ar fi de bun augur ca la fiecare postare despre lectura sa fac si o recomandare... am vazut din comentariile articolului anterior ca asta e ceea ce se cere.
Azi:

De la scris la citit


Lectura poate fi clasificată în funcţie de diferite criterii, unul dintre acestea raportându-se
la scris, fiind vorba de tipul de scriere lecturată. Rămânând la nivelul de scriere literară, artistică, lectura trebuie perceputa dinspre scriitor spre cititor.
Venit fie ca o consecinţă a refulării, a interiorizării, fie ca o dorinţă de a comunica, de a transmite, scrisul este, aşa cum afirma şi Confucius, „vocea inimii”. Astfel, scriitorul nu mai este copilul, tânărul sau bătrânul lui Blaga ; el este toate la un loc ; înţelepciunea, iubirea şi jocul lui sunt scrisul. Rândurile unui roman, ale unui basm, ori versurile unei poezii nu fac decât să noteze un anumit crez al artistului şi, astfel, scrisul poate reprezenta o cale subtilă şi elegantă de a exprima concepţii şi opinii. Şi în acelaşi timp, poate fi răgazul pe care îl dai descoperirii şi înţelegerii propriului ego, sau altfel spus : „Scrisul este un mod de a te concentra asupra a ceea ce nu ştiai că ştii (asupra a ceea ce ştiai fără să ştii că ştii).” (Gabriel Liiceanu). Pentru cititor, însă, cuvântul scris se transformă în cheie : cheie spre cunoaştere, cheie spre suflet, cheie spre alte civilizaţii şi culturi, cheie spre Rai sau Iad. Prin cititor cuvântul scris primeşte sens şi ecou; devenind cuvânt citit este o cale spre eliberare ori spre încătuşare. Este vorba aici de receptare, care se rezumă la cititor : la implicarea lui în lectură, la capacităţile sale imaginative şi creatoare, la posibilităţile lui de aprofundare, la dorinţele lui. Astfel, lectura poate „dă omului plenitudine „ (Francis Bacon) sau este „o osândă” (Mircea Eliade). Altfel spus, lectura este comunicare de la autor la cititor, ea reprezentând, simultan şi succesiv, toate elementele comunicării deoarece lectura este comunicatul, comunicantul, comunicarea, şi ea dă naştere unui informat: cititorul, care, la rândul său, este cel care creează lectura. Iată deci că lectura este un act de reciprocitate.

Recomandare:

Mitch Albom - "Cei cinci oameni pe care ii intalnesti in rai"



O carte greu de caracterizat. O carte frumoasa, scrisa intr-un stil placut si usor de citit, dar cu idei profunde. Pornind de la ideea ca "toate sfarsiturile sunt un fel de ineputuri" , prezinta cinci lectii de viata ilustrate sub pretextul calatoriei de dupa moarte, cinci lectii care raspund la intrebarile la care omul, distras de sirul intamplarilor, e incapabil sa raspunda: influenta reciproca, sacrificiul, iertarea, dragostea, importanta fiecarei vieti.
Despre ea Amy Tan spune: " o poveste pe care o devorezi cand esti indragostit, pe care simti nevoie sa o ai aproape cand te simti pierdut, o poveste la care te intorci iar si iar pentru ca iti da posibilitatea sa te vezi pe tine insuti si lumea din jur intr-o lumina noua."
Si daca o sa va placa, puteti urmari si filmul, cu acelasi nume, in regia lui Lloyd Kramer.
Cartea e destul de greu de gasit in librarii, eu cel putin m-am chinuit o vreme sa o gasesc si in cele din urma am recurs la internet. Sau v-o pot imprumuta eu. :)

Spor la citit!

26 de comentarii:

Zbor de fluture spunea...

dupa 21 iunie sigur o vreau! am incercat sa-mi iau filmul, dar nu am reusit...m-a atras titlul...acum sigur vreau sa-l vad...si daca e si carte, normal ca o citesc :)

Paula spunea...

Iti imprumut prima data cartea si apoi iti dau si filmul:)
You're gonna like them:d

casu spunea...

O carte care chiar merita citita! si ecranizarea e foarte faina;)

sergiu spunea...

printre cele mai profunde, captivante si fascinante carti pe care le-am citit. daca nu chiar prima in top:d

vlad spunea...

scrie foarte atractiv acest mitch albom. pe langa "Cei cinci oameni pe care ii intalnesti in rai", am mai citit de el "Inca o zi" si chiar daca, parerea mea, nu se ridica la nivelul primei carti, este in aceeasi nota fascinanta. pur si simplu iti induce pasiunea de a-l citi. eu vi le recomand pe amandoua:)

lavi spunea...

lucrul pe care mi-l amintesc prima data, atunci cand ma gandesc la "cei 5" e ideea aia faina de la sfarsit, ca lumea e plina de povesti si totusi, toate povestile sunt intr-una singura...una dintre cele mai faine carti citite:D multumesc>:D<

Anonim spunea...

am citit si "cei 5 oameni pe care-i intalnesti in rai" si "inca o zi". mi-au placut enorm. mi-ar face mare placere sa-l mai citesc pe mitch albom...mai aveti si alte recomandari legate de el?

Anonim spunea...

"inca o zi" a fost cumva ecranizata?

Paula spunea...

deocamdata acestea sunt cartile pe care le-am citit si eu din acest autor, dar promit sa ma documentez;
da, "inca o zi" are si ecranizare, nu am reusit sa o vad, dar din cate am inteles merita vazuta doar dupa lectura:)

o cititoare spunea...

am observat ca toata lumea vorbeste despre recomandarea pe care ai facut-o; eu vreau sa ma refer la partea teoretica despre lectura
si eu scriu si mi s-a parut ca ai acoperit destul de bine partea aceasta referitoare la importanta scrisului; sunt de acord cu tine ca citit fara scris nu se poate, dar nici viceversa:D
succes

steffi spunea...

pe mine m-a impresionat la cartile astea, "pasiunea" (sa sa-i zic asa) autorului pt viata de dupa moarte si imaginatia lui privind aspetul asta

costa spunea...

e printre cartile mele preferate! mare noroc am avut cu tine ca am putut s-o citesc:* le-o recomand si eu tuturor, pasionati sau nu de lectura... e o carte care surprinde si emotioneaza in fiecare pagina:)

Anonim spunea...

am dat intamplator peste blogul tau si vreau sa te felicit cu toata sinceritatea. atata pasiune pentru lectura n-am mai intalnit de mult timp la un tanar.tine-o tot asa:) multa bafta si numai bine!

iuliana spunea...

mitch albom a fost pentru mine cel care m-a determinat sa-mi schimb parerea despre literatura americana:) chiar merita citit

vavi spunea...

intr-adevar..."cei cinci oameni pe care ii intalnesti in rai" a urcat si in topul cartilor mele preferate:)

Anonim spunea...

e ciudat cum ti se scot in cale carti ca "cei cinci" exact atunci cand ai mai mare nevoie sa simti, sa crezi si sa speri:)cartea asta a fost pt mine o binecuvantare.
iar cand am vazut filmul, pur si simplu mi-au dat lacrimile.
deci, merita recomandata:)

c_paulette spunea...

carti ca aceasta sunt adevarate semne... cum zicea cineva "mesaje de la univers" :)) dar cand se intampla sa iti dea raspuns exact la ce te preocupa mai mult in acea perioada a vietii esti tentat sa le numesti asa

casu spunea...

da, asa e. si la "inca o zi" cartea e mai buna decat ecranizarea:D desi nu e rea ecranizarea, cartea mi-a starnit mai multe emotii:)

casu spunea...

e foarte tare perspectiva lui Liiceanu despre scris;)

lavi spunea...

cand ne uitam impreuna si la ecranizarea cartii "inca o zi"? vreo sansa pe vara asta?:D

teo spunea...

mitch albom m-a lasat fara cuvinte. nu as fi crezut ca mai gasesti asa ceva printre literatura de duzina a zilelor noastre

rain_drop spunea...

nu am citit-o dar cred ca e o poveste pentru fiecare, cum zicea si Amy Tan

petra spunea...

am vazut ca tu si scrii; mi-au placut tare mult poeziile tale pe care le-am gasit tot aici pe blog... mult succes!

Anonim spunea...

se vede multa pasiune pentru lectura si pentru cineva care scrie asta e obligatoriu, desi nu tot timpul se intampla asa

casu spunea...

eu vreau s-io mai citesc o data:D

Anonim spunea...

salut...as dori si eu cartea daca o ai in calculator... mi-o poti trimite pe likuriciu1@yahoo.com ...ms mult...raman dator:P