Ei bine, da! Promovez lectura!
Nu stiu ce impact o sa aiba decizia mea, dar ca filoloaga ma simt datoare sa promovez lectura.
Ideea mea s-a ivit datorita concursului lansat de tamada.ro si pentru ca tot sunt iubitoare si doritoare de carti, prin urmare recunosc ca as fi incantata sa castig concursul, m-am gandit sa contribui si eu cat de cat la promovarea lecturii... mai cu seama ca nu stam tare bine la acest capitol.
As putea sa ma laud ca am inceput mai demult sa atrag lumea spre carti, drept dovada categoria "carti" in care am postat cate ceva despre cititori, pentru cititori, cu si despre carti.
Ma gandesc sa incep o serie de postari(mai ales ca in ultima vreme m-a preocupat "lectura" si sub aspect teoretic) si poate poate imi fac concurenta in ale cititului. Dar probabil cel mai eficient mod de a va "corupe" e tocmai concursul la care vreau si eu sa particip. La urma urmei recompensele ne stimuleaza cel mai adesea. Asadar, spor la blog-arit, la citit, la scris and so on..
In "numarul" de azi:
Incercare de definitie a lecturii
Lectura desemnează, în primul rând, un proces de comunicare, toate sensurile
acestui termen incluzând semnificaţia de transmitere şi comunicare. În acest fel ea devine un fenomen social şi psihologic, atingând categorii diverse ale populaţiei, cu niveluri diferite de cultură, posibilităţi ori pregătire. Lectură (lat. Lectura = „citire”), în sens tradiţional etimologic, înseamnă descifrarea sistemului de semne scrise care constituie un text şi înţelegerea (decodarea) ansamblului de elemente comunicate în acest fel. Pornind de la acest înţeles general acceptat, cuvântul a căpătat şi sensul de interpretare a unui text literar. Capacitatea de a crea mai multe puncte de vedere cu privire la scriere, de a judeca şi înţelege în mai multe feluri provine din caracterul ei multifuncţional, din diversitatea nivelurilor şi mesajelor cuprinse. Una dintre trăsăturile constitutive ale literaturii fiind tocmai diversitatea mesajelor, ambiguitatea înţelesului, caracterul său de operă deschisă, spre deosebire de scrierile ştiinţifice, de pildă, rezultă că lectura (inclusiv în sensul de interpretare) este etapa finală, de o indiscutabilă importanţă, a existenţei operei. Nu există lectură, ci doar relectură, întrucât sensurile găsite în procesul decodării textului nu sunt întâmplătoare, ci guvernate de preconcepţii, informaţii anterioare, nivel cultural ş.a.
Nu va sfiiti sa va spuneti parerea referitoare la idee, la concurs si astept propunerile voastre pentru postari in aceasta categorie.
25 de comentarii:
foarte bine faci ca promovezi lectura! si ideea cu scrisul despre partea teoretica a lecturii mi se pare foarte ok. spor la postat si citit :D
trebuie sa recunosc ca am nevoie de spor la citit, pentru ca in ultima vreme m-am cam lasat pe tanjeala; banuiesc ca initiativa asta o sa ma puna si pe mine pe treaba :)
oamenii au nevoie de lectura... e o "companie" binevenita si pentru cei care citesc; la urma urmei, daca raman 2 oameni care citesc o sa innebuneasca din cauza inculturii celorlalti:D
oamenii au nevoie de lectura... e o "campanie" binevenita si pentru cei care citesc; la urma urmei, daca raman 2 oameni care citesc o sa innebuneasca din cauza inculturii celorlalti:D
Foarte bine faci Paula. "Corupe-ne " ca avem nevoie!!!!!
o sa ai mai mult timp pentru citit de acuma inainte. ca scoala e cam gata:P
ideea e ca lectura trebuie promovata, dar trebuie promovata lectura de calitate...zic eu, fiind cititoare mai modesta...adica...sa se promoveze cartile care formeaza, ofera idei valoroase...you know what I mean...
in aceasta directie, propun eventual o recenzie, nu neaparat precum cele obisnuite, poate doar sa fie parerea ta, a unei carti care merita...si stiu ca ai citit destule :)
anyways, eu te sustin! daca as avea timp, as face si eu mai multe...daca ai nevoie de ceva opinii referitoare la vreun anumit tip de carti sau stiu eu si I can help, sunt aici :)
good luck! >:D<
daca toti am face ca tine, probabil ca n-ar mai bate vantul prin bibliotecile noastre...succes:*
e chiar tentant concursul... succes
am nevoie de o carte buna... ceva recomandare:-?
app de ce zicea sergiu, carti bune sunt multe... doar ca trebuie si ele promovate; cred ca asa poti promova lectura cel mai bine, prin recenzii sau prezentari de genul celor anterioare:)
PS: "Lumea Sofiei" chiar e o carte tare!
Apropo de ambiguitatea mesajelor. Mi se intampla de multe ori sa termin o carte si sa vreau sa o citesc din nou si din nou. Dupa ce termin a doua oara, mi se pare ca am mai descoperit ceva, a treia oara totul e limpede. Imi place ca reusesc sa fac conexiuni in dialogurile mele cu sensurile dintr-o carte.
Daca lansezi vreo provocare in materie de lectura, sunt aici in orice moment. Spor!
zicea green bell de "lumea sofiei"... a citit-o si fratele meu si a zis ca e probabil cea mai faina lectie de filosofie. recunosc ca inca n-am apucat s-o citesc, da' urmeaza:D
sunt destul de multi tineri care mai citesc, dar nu sunt multi cei care promoveaza lectura. pentru initiativa asta, te felicit:)
vad ca a ajuns discutia la "lumea sofiei"...sincera sa fiu, mi-a placut mult pana la capitolul despre freud, care nu mi-a placut deloc (cred ca se putea pune si altfel problema)...insa pentru ultimul capitol merita sa citesti toata cartea:)
recunosc ca nu l-am citit pe freud si recunosc ca mi-am propus sa citesc multe dupa ce am citit "lumea sofiei"... probabil dupa ce o sa reusesc sa faca asta o sa reiau cartea si atunci o saputem discuta mai multe:D
dar cartea in ansamblu mi-a placut enorm:)
si... o sa va rog sa nu'mi descurajati cititorii:D
joke, fiecare parere e binevenita:)
inca n-am reusit sa citesc "lumea sofiei", dar daca e sa ma gandesc la "fata cu portocale" de acelasi autor,care e un roman foarte fain scris, imi imaginez ca o sa-mi placa si in "lumea sofiei"
apropo...o idee foarte faina din "fata cu portocale"
"a visa despre ceva improbabil are un nume al sau. se numeste speranta". e primul lucru la care ma gandesc atunci cand aud vorbindu-se de cartea asta:)
nu faci o lista cu toate cartile pe care le-ai citit? sa am de unde alege;)
o foarte buna idee... o lista cu carti cred ca prinde bine tuturor; iubitorii de lectura cam au listele lor, dar mereu mai e loc :)
propun un schimb de experiente
spor si tie... si voua tuturor
deci pana acum avem ca recomnadare lumea sofiei si fata cu portocale:D is tare bune comenturile astea;)
Lectura e mereu o provocare spre alte taramuri, e o provocare pentru tine si totodata pentru ceilalti de multe ori prin intermediul tau, asa cum se intampla acum. Indemnul tau nu cred ca a venit intamplator intrucat cu totii avem nevoie din cand in cand ca cineva sa ne aminteasca ca putem face si alte lucruri frumoase si in acelasi timp si utile, lucruri care sa mai puna o caramida temelia personalitatii noastre.
Lectura e o modalitate prin care ne putem raporta altfel la tot si tot ea este cea care poate naste in noi alte si alte pasiuni.
Am plecat la citit!
( Multumesc>:D<)
am citit si eu fata cu portocale si... pot sa spun ca mi-a placut. e o poveste foarte interesanta si captivanta. de cand citesti prima pagina parca nu-ti mai vine s-o lasi din mana pana nu-i afli sfrasitul... e o carte foarte tare, v-o recomand si eu;)
am vazut ca in categoria "carti" este un articol dedicat "fetei cu portocale" si am vazut in comentarii si alte titluri ale lui jostein gaarder; foarte bune recenzii, spor in continuare!
Eu..voi spune doar ca pentru mine lectura inseamna modul prin care pot sa vad alta lume, modul prin care pot sa uit de lumea asta cu toate problemele ei, modul in care pot sa caut rezolvari in alte lumi si sa le aplic aici:)
..si abea astept sa pot face iar asta
Trimiteți un comentariu